luchtplantjes hanger rond

Het is begin januari en wij besluiten luchtplantjes toe te gaan voegen aan ons assortiment. We zien zoveel mogelijkheden in de combinatie van hout en deze geweldige plantjes dat we ze niet kunnen weerstaan en bovendien: hoe moeilijk kan het zijn? We lezen op internet de belangrijkste tips en trucks van het omgaan met deze plantjes en vol enthousiasme gaan we aan de slag. 

Helaas vallen de eerste plantjes binnen de kortste keren ten prooi aan onze "bruine" vingers (je weet wel, van die vingers die alle plantjes in de kortst mogelijke tijd totaal kunnen verdorren). Hmmm, dat gaat niet goed! Vertwijfeld besluiten we nog veel meer informatie op te gaan zoeken op het internet en proberen we verschillende strategieën uit en jawel hoor. Inmiddels kunnen we zeggen dat we de verzorging van deze leuke plantjes helemaal in onze vingers hebben! 

Tijd dus om onze, in de praktijk geteste, kennis met jullie te delen in onze luchtplantjes top 10. 


1. Luchtplantjes houden van licht maar niet zo erg van zon. De plantjes worden het blijdste van een plaatsje vlak bij het raam waar de zon niet direct op schijnt. Als je de plantjes ergens instopt (zoals een stolp of een hanger) zorg er dan voor dat er ook genoeg licht bij het plantje kan komen.
 

2. Let op de temperatuur. Hoewel luchtplantjes van nature niet erg kieskeurig zijn en temperaturen tussen de 10℃ en de 40℃ kunnen hebben voelen de meeste plantjes zich het lekkerste bij een temperatuur van zo'n 20℃. Wanneer de temperatuur wat warmer wordt hebben ze meestal wat vaker water nodig. 

3. Houdt de luchtvochtigheid in de gaten. Zodra de lucht rond de plantjes te droog wordt is het voor de plantjes zeer moeilijk om genoeg water en dus voeding uit de lucht te halen. Probeer de lucht rond de plantjes daarom ook niet te droog te laten worden en zet of hang de plantjes nooit boven bijvoorbeeld de verwarming omdat de lucht daar altijd net een beetje droger is. Merk je dat de lucht toch erg droog is in huis? Geef de plantjes dan gerust wat vaker water. 

4. Luchtplantjes houden van bewegende lucht. De plantjes worden erg blij van een plaatsje waar vaak wordt geventileerd of waar veel beweging is. Let er bij de ventilering wel op dat er niet teveel heel koude lucht bij de plantjes komt aangezien ze daar niet heel vrolijk van worden. 

5. Luchtplantjes houden van zacht water. Regenwater is uitermate geschikt voor de luchtplantjes maar ook kraanwater kan als het water uit de kraan vrij zacht is. Let er ook op dat het water niet te koud is, de luchtplantjes worden het gelukkigst van handwarm water (zo'n 35℃).

6. Let op de tijd. De afgelopen maanden hebben wij gemerkt dat luchtplantjes een soort biologische klok hebben en ze het gelukkigst worden van een ochtendbadje. 

7. Geef voldoende water. Jawel, hoewel de naam anders doet vermoeden hebben ook luchtplantjes regelmatig wat water nodig. Dit kan op verschillende manieren. Je kan met de plantenspuit de bladeren van de plant licht met water bestuiven maar je kunt de planten ook in een bak met water dopen. Let er hierbij op dat je de basis van de plant niet al te nat wordt omdat er dan snel rotting kan onstaan. 

8. Laat de plantjes drogen! Onze grootste fout bij de eerste luchtplantjes die we ontvingen was het (niet) laten drogen van de luchtplantjes. Luchtplantjes moeten na het water geven in 3 a 4 uur weer helemaal droog zijn om rotting te voorkomen. Dit lukt het beste door de plantjes na het water geven voorzichtig op zijn kop uit te schudden zodat het meeste overtollige water van de plantjes afvalt en deze daarna op zijn kop op een theedoek of handdoek te laten drogen. Zo voorkom je dat het water in de basis van de plant gaat zitten en deze vanuit de basis gaat rotten. 

9. Geef de luchtplantjes soms ook een uitgebreid badje. Heb je de plantjes net ontvangen, ben je een paar weken op vakantie geweest, voelt het plantje erg droog aan of beginnen de puntjes bruin te worden? Dan kan het nodig zijn om de luchtplantjes eens uitgebreid in bad te doen. Vul hiervoor een bak met handwarm (regen) water en dompel de plantjes hierin. Sommige mensen stoppen het hele plantje erin maar wij laten vaak de basis van de plant een beetje boven het wateroppervlak uitgesteken. Meestal is 1 a 2 uur lang genoeg voor de plantjes om in bad te gaan maar bij extreme droogte kunnen ze ook een nachtje in het water gelegd worden. Zorg na een badje wel dat je ze lang genoeg op hun kop laat staan zodat al het overtollige water er weer af kan!

10. Geef de plantjes af en toe wat luchtplantjes voeding. Hoewel de plantjes hun meeste voeding uit de lucht en het water halen kan het (zeker als je ze binnen bewaard) geen kwaad om de plantjes af en toe te bestuiven met speciale voeding voor luchtplantjes. Deze voeding bevat precies de goede verhouding voedingstoffen zodat de plantjes niet teveel gevoed worden. Daarnaast bevat de voeding ook water, het is dus niet nodig om de plantjes daarna extra water te geven. 

luchtplantjes verzorgen