Wij bij Houtspul zijn dol op nieuwe, nog vrij onbekende merken. Wanneer ze dan ook nog van Nederlandse bodem zijn worden we helemaal blij. Zeker als de producten zo mooi zijn als die van Rataplan Design. Het is dan ook geen toeval dat dit een van onze eerste merken was die wij op Houtspul gingen verkopen. Maar wie zit er achter dit merk en wat zijn haar beweegredenen? Tijd om Anne Klaasen, de eigenares aan een pittig interview te onderwerpen. Wie ben je?

Ik ben Anne Klaasen. Ik heb net als Elmar Jansen, de oprichter van Houtspel/Houtspul , de opleiding tot meubelmaker en botenbouwer gedaan. Toen ik hiermee klaar was heb ik Moderne Aziatische geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na verschillende stages en onderzoeken in Azië kwam ik in China terecht waar ik als project manager gestationeerd werd in Anji temidden van de bamboebossen.

 

Wanneer met je begonnen met "rataplan" en waarom?

Na twee een half jaar in China gewoond en gewerkt te hebben, bleek ik toen ik terug kwam in 2011 niet zo makkelijk een baan te kunnen vinden en ben ik eens gaan kijken wat de mogelijkheden waren om voor mijzelf te beginnen. Ik was ondertussen een expert geworden op bamboe gebied omdat ik in China met ongeveer 10 verschillende bamboefabrieken samengewerkt had. In mijn werk wil ik het liefst drie aspecten combineren: duurzaam, Azië en hout. Bamboe in dit geval. Gezien mijn achtergrond als meubelmaker en het gebrek aan mooie bamboespullen leken woonaccessoires van bamboe een goed idee. Ik had de contacten in China immers al. En zo geschiedde.

 

Wat wil je met je eigen merk uitstralen?

Dat duurzaam niet perse een geitenwollensokken gevoel hoeft te zijn maar ook eigentijds en mooi kan zijn zonder dat daar een uitgesproken duurzaam uithangbord met duurzaam erop boven hangt. Ik vind het vooral fijn als mensen de ontwerpen van Rataplan mooi vinden. Duurzaamheid is natuurlijk ook heel belangrijk maar het is niet de hoofdmoot, het gaat om het totaalplaatje.

 

Moeten je producten aan een bepaalde standaard voldoen om in je assortiment opgenomen te worden?

Ik vind het belangrijk dat fabrieken respectvol met hun medewerkers omgaan. Daarbij wil ik dat ze kwaliteit leveren. Aangezien ik flink wat ervaring heb op het gebied van kwaliteitscontrole kan ik al snel zien of de fabrieken hieraan kunnen voldoen. Ook wil ik dat zij met respect voor natuur en milieu produceren. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn Chinezen er heel goed in om efficiënt met energie om te gaan. Zo wordt al het restmateriaal van het bamboe opgespaard en verbrand in grote ovens. Met de warmte die hierbij vrijkomt  worden de machines in de fabriek aangedreven.

 

Waarom heb je gekozen om te werken met bamboe?

Al tijdens mijn meubelmakersopleiding raakte ik gecharmeerd van bamboe. Ik maakte er een tafel van en had in gedachten dat, als ik afgestudeerd was, ik misschien wel bij de grootste bamboe importeur van Nederland aan de slag kon. Bij toeval kwam ik bij deze inporteur terecht om een balkje bamboe op te halen en raakte ik in gesprek met de directeur. Ik vroeg hem of ze wel eens vacatures hadden. Hij beantwoordde mijn vraag met een wedervraag: Zou jij voor langere tijd in China willen werken? En zo kwam ik in de bamboe terecht.

 

Heb je een tip hoe je de producten van rataplan het beste kunt verzorgen?

Een van de meest gestelde vragen is of bamboe in de afwasmachine kan. Daar wordt bamboe intens verdrietig van aangezien de temperaturen veel te hoog zijn en het wasmiddel nogal agressief. Het beste kan je de snijplanken met een beetje afwasmiddel direct onder de kraan afwassen.

Bamboe artikelen die geolied zijn zoals snijplanken en borden kun je om de zoveel tijd, afhankelijk van het gebruik, opnieuw in de olie zetten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een voedselveilige minerale olie, deze is onder andere te krijgen in de betere kookwinkel of via mijn eigen webshop rataplandesign.com.

 

Welke rataplan items zijn onmisbaar in je eigen huishouden?

Mijn snijplanken, borden en de theedoos gebruik ik dagelijks. Ik had heel lang geleden zo’n plastic monster als snijplank maar die heb ik al lang geleden de deur gewezen omdat het helemaal niet hygiënisch is. De bacteriën blijven in de sneden zitten...ik denk dat ik al meer dan 15 jaar bamboe snijplanken gebruik.

 

Wat je favoriete product van je eigen merk?

Ik vind de borden heel mooi en praktisch en het dienblad met de afgeronde hoeken omdat je daar zo mooi de structuur van de bamboe ziet zitten...maar eigenlijk is alles mooi anders zou ik het niet verkopen ;-)


Anne Klaasen, eigenares van Rataplan Design