- Informatie
- 1 likes
- 8642 views
- 0 comments
De DIY ukelele set is zo'n product waarbij wij meteen toen we het zagen wisten: dit willen wij doen! De set bevat alles wat je nodig hebt om je eigen ukelele te bouwen inclusief een schroevendraaier en een tube met lijm. Ook zit er een beschrijving bij met wat er precies in het pakket zit en hoe je de ukelele kunt bouwen. Maar omdat de beschrijving (naast dat hij in het engels is) vrij kort is zullen wij aan de hand van de foto's hierboven het proces van de tot stand koming van de ukelele ook proberen te beschrijven.
1. De eerste stappen van het bouwen van de ukelele spreken bijna voor zich. Als eerste lijm je de hals van de ukelele op de klankkast. Hiervoor gebruik je de tube lijm die is meegeleverd. Let er hierbij op dat de lijm nog is afgesloten met een dopje. Zorg er dus voor dat je eerst de bovenkant eraf schroeft en voorzichtig het dopje verwijderd. Hierna kun je met de lijmtube de hiel insmeren en deze daarna vastduwen op de klankkast. Aangeraden wordt om de delen even goed tegen elkaar aan te drukken en deze daarna 30 minuten te laten drogen voordat je verder gaat.
Zodra de hals en klankkast aan elkaar zitten kun je de toets op de hals lijmen. Smeer de toets aan de onderkant in met voldoende lijm en druk deze daarna stevig op de hals. Om te zorgen dat de onderdelen echt goed aan elkaar gelijmd worden hebben wij er tijdens het drogen een paar elastiekjes omheen gespannen die zorgen dat er druk op de stukken blijft.
2. Stap 2 is het plaatsen van de topkam aan de bovenkant van de toets. Eerst smeer je het stukje waar de topkam komt in met een beetje lijm.
3. Als de lijm erop zit pak je de topkam en druk je deze op zijn plaats, zorg er hierbij voor dat de afgeronde kant naar de plek van de stemknoppen wijst en de rechte kant tegen de toets gedrukt zit. Ook hierbij gebruikten wij een elastiekje om te zorgen dat de topkam op zijn plaats bleef zitten tijdens het drogen.
4. Terwijl de topkam aan het drogen is kun je de brug gaan plaatsen. Eerst moet je opmeten waar de brug moet komen. De beschrijving geeft aan dat de topkam op precies 34,8 cm vanaf de voorkant van de topkam geplaatst moet worden, waarbij de voorkant van de topkam de kant is waarmee hij tegen de toets aan zit. Tevens moet je natuurlijk zorgen dat de brug in het midden van de klankkast geplaatst wordt.
5. Wanneer je uitgerekend en uitgetekend hebt waar de brug moet komen ga je deze vast schroeven met de 2 langere schroeven welke meegeleverd zijn. Als de schroeven erin zitten kun je de twee ronde afdek plaatjes in de schroefgaten drukken zodat deze niet meer te zien zijn. Wanneer de brug op zijn plaats zit kan het brugzadel in de gleuf worden gedrukt.
6. Dan is het tijd om de stemmechanieken vast te maken. Eerst zoek je uit welke knop op welke plaats moet komen. Als het goed is heb je twee rechter en twee linker knoppen. Als deze op de juiste manier door de gaten zitten volgen ze met de schroefgaten de lijn van het hout, zitten ze verkeerd om dan komen de onderste schroefgaten over de rand te zitten, dit is uiteraard niet de bedoeling.
Zodra je het juiste stemmechaniek bij het juiste gat hebt gevonden kun je ze vast schroeven met de kleine meegeleverde schroefjes. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het handig is om hiervoor een iets kleinere schroevendraaier te gebruiken dan degene die is meegeleverd, dit maakt het proces stukken makkelijker.
7. Als de stemmechanieken vastgeschroefd zitten druk je aan de voorkant van de ukelele de afdekringen in de gaten. Zorg ervoor dat je, als deze nog een beetje los zitten, een beetje lijm hiervoor gebruikt.
8. Dan is het tijd voor het echte werk: de snaren. Let hierbij goed op want .... er worden 4 snaren in 4 verschillende diktes meegeleverd. Het is dus handig als je ze eerst sorteert op dik naar dun.
9. Nu gaan we de snaren op het instrument spannen. We werken van links naar rechts (van onderaf gezien). Als eerste spannen we de dunste snaar, de G snaar. Eerst steken we de snaar door de gaatjes in de brug en maken we deze vast met een knoop (deze staat ook uitgelegd op de beschrijving) waarbij we het uiteinde onder de snaar doorhalen en dan enkele keren om zichzelf draaien. Wanneer de snaar onder vastzit draai je hem boven een paar keer om het stemmechaniek en haal je daarna het uiteinde door het gaatje in het mechaniek.
Dit herhaal je met alle snaren, de volgorde van links naar rechts is G (de dunste snaar), C (de dikste snaar), E (de op een na dikste snaar) en dan als laatste de A snaar (de op een na dunste snaar).
En dan .... zit je eigen ukelele in elkaar en kun je hem gaan stemmen. Het is handig om hiervoor een stemapparaatje te gebruiken, dit kan met een officieel stemapparaat maar dit kan ook heel goed met een app op je telefoon. Doordat de snaren voor het eerst gespannen worden zullen zij de eerste tijd zeer snel vals worden en vele malen opnieuw gestemd moeten worden maar dit zal na verloop van tijd vanzelf minder worden.
Comments (0)